Ryba jest niskotłuszczowym, wysokiej jakości białkiem. Ryby są wypełnione kwasami tłuszczowymi omega-3 i witaminami, takimi jak D i B2 (ryboflawina). Ryby są bogate w wapń i fosfor oraz są doskonałym źródłem minerałów, takich jak żelazo, cynk, jod, magnez i potas. American Heart Association zaleca spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu w ramach zdrowej diety. Ryby są pełne białka, witamin i składników odżywczych, które mogą obniżyć ciśnienie krwi i pomóc zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.
Zdrowe serce i mózg
Spożywanie ryb jest ważnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Te niezbędne składniki odżywcze utrzymują nasze serce i mózg w zdrowiu. Dwa kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w rybach to EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Nasze ciała nie wytwarzają kwasów tłuszczowych omega-3, więc musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się we wszystkich rodzajach ryb, ale są szczególnie bogate w tłuste ryby. Dobrym wyborem są łosoś, pstrąg, sardynki, śledź, makrela w puszce, lekki tuńczyk w puszce i ostrygi.
Kwasy tłuszczowe omega-3:
- Pomóż utrzymać zdrowe serce, obniżając ciśnienie krwi i zmniejszając ryzyko nagłej śmierci, zawału serca, zaburzeń rytmu serca i udarów mózgu.
- Wspomaga zdrowe funkcjonowanie mózgu i rozwój wzroku i nerwów niemowlęcia podczas ciąży.
- Może zmniejszać ryzyko depresji, ADHD, choroby Alzheimera, demencji i cukrzycy.
- Może zapobiegać stanom zapalnym i zmniejszać ryzyko zapalenia stawów.

Znaczenie kulturowe
Ryba jest ważną ikoną kulturową w stanie Waszyngton, która definiuje zarówno rekreacyjny, jak i duchowy sposób życia na północno-zachodnim Pacyfiku. Ryby są nie tylko ważnym źródłem pożywienia, czynność łowienia, przygotowywania i jedzenia ryb jest również ważnymi praktykami kulturowymi i rodzinnymi. Dla indiańskich plemion z Waszyngtonu ryby, zwłaszcza łosoś, są integralną częścią ich życia i służą jako symbol dobrobytu, kultury i dziedzictwa.
Pomoc w walce z depresją
Depresja jest powszechnym stanem psychicznym. Charakteryzuje się obniżonym nastrojem, smutkiem, spadkiem energii i utratą zainteresowania życiem i zajęciami. Chociaż nie mówi się o niej tak często jak o chorobach serca czy otyłości, depresja jest obecnie jednym z największych problemów zdrowotnych na świecie.
Badania wykazały, że ludzie, którzy regularnie jedzą ryby, są znacznie mniej narażeni na depresję. Liczne kontrolowane badania wykazały również, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zwalczać depresję i znacznie zwiększać skuteczność leków przeciwdepresyjnych.
Ryby i kwasy tłuszczowe omega-3 mogą również pomóc w innych stanach psychicznych, takich jak choroba afektywna dwubiegunowa